۱- تفاوت سرمایه گذاری در بانک با بیمه عمر چیست؟
شاید شما یکی از افرادی هستید که قصد دارید اندوخته مالی خود را در بخشی سرمایه گذاری کنید و یکی از پیشنهاداتی که به شما شده است، سرمایه گذاری در بیمه عمر است اما تمایل شما به سرمایه گذاری در بانک بوده و این سوال برای شما پیش می آید که مگر بیمه عمر چه برتری هایی نسبت به سرمایه گذاری در بانک دارد که چنین پیشنهادی به شما شده است. مهمترین برتری های سرمایه گذاری در بیمه عمر نسبت به بانک عبارتند از:
– سود بیمه عمر، تضمینی بوده و از همان ابتدا میزان آن توسط شرکت بیمه تعیین می گردد ولی برای بانک، ممکن است این سود متناسب با شرایط تغییر کند.
– برای سرمایه گذاری در بانک، یک حداقل مبلغی توسط بانک تعیین می شود که باید پرداخت بشود تا سرمایه گذاری صورت گیرد ولی در مورد بیمه عمر، شما هر میزان که مقدور باشید می توانید سرمایه گذاری کنید و اجباری برای شما وجود ندارد.
– در سرمایه گذاری بانک، شما فقط به صورت ماهانه یا در بازه زمانی تعیین شده، سودی را دریافت می کنید ولی سرمایه گذاری بیمه عمر نه تنها سوددهی مالی دارد بلکه بیمه عمر، بیمه شونده را در شرایطی همانند بیماری های صعب العلاج، از کار افتادگی و… حمایت می کند.
۲- اگر شرکت بیمه ورشکست شود، سرمایه بیمه شونده چه خواهد شد؟
مسلما هر فرد در زمان سرمایه گذاری، به دو مسئله بسیار توجه می کند:
– سوددهی سرمایه گذرای در بخش مورد نظر
– حمایت از سرمایه خود
در مورد بیمه عمر اگر شرکت بیمه گر ورشکست شود، طبق ماده ۶۰ قانون بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، برای حمایت از سرمایه بیمه شونده ها عمل می شود. این ماده بیان می کند که:
اموال موسسات بیمه همچنین ودایع مذکور در مواد ۳۶ و ۴۶ تضمین حقوق و مطالبات بیمه گذاران، بیمه شدگان و صاحبان حقوق آن هاست و در صورت انحلال و ورشکستگی موسسه بیمه، بیمه گذاران و بیمه شدگان و صاحبان حقوق آنان نسبت به سایر بستانکاران حق تقدم دارند. در میان رشته های مختلف بیمه، حق تقدم با بیمه عمر است. موسسات بیمه نمی توانند بدون موافقت قبلی بیمه مرکزی ایران، اموال خود را صلح حقوق نمایند و یا به رهن واگذار کنند و یا موضوع هر نوع معامله با حق استرداد قرار دهند. دفاتر اسناد رسمی موظفند هنگام انجام این نوع معاملات، موافقت نامه بیمه مرکزی ایران را مطالبه و مفاد آن را در سند منعکس کنند.
۳- وضعیت معاف از مالیات بیمه عمر چگونه است؟
با توجه به این که در سرمایه گذاری های مختلف، مالیاتی بررای سرمایه در نظر گرفته می شود، برای بیمه گذار مهم است بدانید که آیا این مالیات، به بیمه عمر نیز تعلق می گیرد یا خیر. لازم به ذکر است که براساس طق قانون ۱۳۶ قانون مالیات های مستقیم، تصویب شده است که بیمه عمر و اندوخته حاصل از سرمایه گذاری صمورت گرفته، از مالیات معاف هستند و همچنین براساس بند ۲-ج ماده ۱۴۸ مالیات مستقیم، مبالغی که برای بیمه عمر پرداخت می شود جز هزینه های قابل قبول موسسات از نظر مالیات به حساب می آیند.
۴- چه تضمینی برای سوددهی شرکت های بیمه وجود دارد؟
لازم به ذکر است که همه بیمه ها و همچنین بیمه عمر، تحت حمایت بیمه مرکزی ایران هستند همین موضوع یک تضمین بزرگ برای خرید بیمه عمر است. از طرف دیگر زمانی که شما گواهی پرداخت حق بیمه را دارید، این بدان معناست که شما به تعهدات خود عمل کرده اید و لذا بیمه گر در قبال شما موظف به انجام وظایف خود است.
۵- سود بیمه عمر چگونه تعیین می شود؟
میزان سودی که برای سرمایه شما در نظر گرفته می شود، بستگی به میزان اندوخته مالی شما دارد. برای محاسبه سود براساس سرمایه، از یک معادلات ریاضی تعیین شده توسط بیمه مرکزی استفاده می شود و در زمان عقد قرارداد، تمامی مراحل سودآوری برای بیمه گذار توضیح داده خواهد شد.
۶- آیا امکان تغییر سرمایه بیمه عمر جود دارد؟
بله یک بیمه شونده می تواند سرمایه خود را در طول سال تغییر دهد. برای مثال ممکن است شما به عنوان فرد بیمه شونده، بخواهید مبلغی را به سرمایه اضافه کنید تا سوددهی بیشتری را به دست بیاورید. این امکان برای شما فراهم است.
۷- آیا بیمه گذار می تواند بخشی از سرمایه خود را بردارد؟
در پاسخ لازم به ذکر است که کم یا زیاد کردن سرمایه، به اختیار بیمه شونده است. اگر بیمه شونده بخواهد بخشی از سرمایه را بردارد، براساس قوانین می تواند عمل کرده و بخشی از سرمایه را از بیمه عمر خارج کند.
۸- با توجه به این که با تورم، ارزش پول کم می شود، چگونه می توان از کاهش ارزش سرمایه، جلوگیری نمود؟
یکی از معضلاتی که در جامعه وجود دارد، مسئله تورم است که همزمان با افزایش تورم، ارزش پول کاهش می یابد حال در این میان، ارزش سرمایه شما نیز کم می شود برای جلوگیری از این اتفاق، شما به عنوان بیمه شونده می توانید سالانه، ۲۰-۵ درصد به مبلغ حق بیمه و سرمایه خود اضافه کنید.